Over het initiatief

LAAT VLUCHTELINGEN WETEN DAT ZE WELKOM ZIJN. DOWNLOAD DE POSTER, PRINT HEM UIT EN PLAK HEM VOOR JE RAAM.

Op verschillende plekken in de wereld gebeuren verschrikkelijke dingen. Het zal je niet ontgaan zijn. Mensen ontvluchten hun huis, laten bezittingen en geboortegrond achter en vertrekken naar andere landen, waaronder het onze. Niet omdat ze geluk zoeken. Dan waren ze wel eerder gekomen. Zo leuk is het hier ook niet, met ons zeikweer en elke dag Peter R. de Vries in zes verschillende talkshows. Nee, die mensen komen hier omdat het hier veilig is. Omdat ze hier niet de kans lopen ieder moment door een kogel getroffen te worden.

Laten we deze mensen behandelen zoals wij zelf graag behandeld zouden willen worden, mocht hier ooit de pleuris uitbreken. Laten we ze op zijn minst vertellen dat ze welkom zijn.

Download de poster, print hem uit en plak hem voor je raam.


Wat is het Vluchtelingen Welkom initiatief?

Vluchtelingen Welkom geeft jou de kans een simpel, positief en gastvrij geluid te laten horen in de broeierige discussie over de vluchtelingen in Nederland. We willen vluchtelingen in Nederland behandelen zoals we zelf behandeld willen worden als we hier in Nederland niet meer veilig zijn en moeten vluchten: hartelijk. Dat kan heel simpel door ze een warm welkom te geven.

Samen maken we van de stille meerderheid een zichtbare meerderheid. Op een positieve manier. Vluchtelingen Welkom is geen politieke beweging, heeft geen vaste organisatie, maar bestaat uit een club van betrokken mensen. Jong en oud. Links en rechts. Overal vandaan. Het gaat ons om EEN boodschap: vluchtelingen welkom. Voor andere discussies, hoe goed of grappig ook, verwijzen we je graag door naar andere plekken. Die discussies worden ook van de Vluchtelingen Welkom Facebook verwijderd.

Hoe werkt Vluchtelingen Welkom?

Communicatie
Er is een kleine communicatie-club van vrijwilligers die zich bezig houdt met de centrale voorzieningen zoals de posters in verschillende talen, algemene teksten, de website en het bijhouden van Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, et cetera. Zij zorgen ervoor dat het Vluchtelingen Welkom-initiatief een positieve actie blijft. Er is niet één woordvoerder of één oprichter. We zijn een groep mensen die hier samen de schouders onder zet. Ieder van ons spreekt op persoonlijke titel, omdat hij zich vanwege persoonlijke redenen met dit initiatief associeert.

Hashtags: #refugeeswelcome #vluchtelingenwelkom

Cellen

Met anderen werken is altijd leuker dan in je eentje. Vluchtelingen Welkom werkt daarom op een guerrilla-manier met losse cellen. Als cel opereer je op eigen initiatief; je hebt in een Facebook-chat vrienden, kennissen of clubgenoten met wie je samen optrekt. Of je houdt meer van analoog, en doet het met je club, parochie of studentenhuis. Van hieruit probeer je zoveel mogelijk mensen te activeren. Dat kan zijn door andere mensen uit te nodigen op Facebook, je straat over te halen, op kantoor of school of in je gebedshuis een poster te plakken, of bij andere organisaties langs te gaan met de posters. Je bent zelf verantwoordelijk voor de uitvoering. Wat je doet is afhankelijk van je eigen tijd en je eigen creativiteit. Er is geen centrale coördinatie.

Geld en andere dingen van zaken
We zijn een no-budget initiatief van actieve mensen. Wil je geld doneren? Dat kan niet. Geef het aan vluchtelingen. Wil je T-shirts drukken of andere dingen doen waar waarde mee vertegenwoordigd is? Je weet zelf het beste wie die T-shirts kan dragen.

Vluchtelingen Welkom is trots, omdat het nog nooit vergaderd heeft.